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Gestão de resíduos no Modelo Continente Hipermercados : estratégias de minimiza...

Brandão, Tiago Filipe Paupério

Estágio realizado no Modelo Continente Hipermercados - e orientado pelo Dr. Ricardo Marques Santos ; Tese de mestrado integrado. Engenharia do Ambiente. Faculdade de Engenharia. Universidade do Porto. 2013


Ciência, Crise e Mudança. 3.º Encontro Nacional de História das Ciências e da T...

Brandão, José Manuel; Nunes, Maria de Fátima; Dias, Pedro Sousa; Abrantes, Isabel; Almeida, Maria Antónia; Antunes, Carlos; Assis, José Luís

III Encontro Nacional de História das Ciências e da Tecnologia. O Centro de Estudos de História e Filosofia da Ciência, organiza o 3.º Encontro Nacional de História da Ciência e da Técnica, sob o tema «Ciência, Crise e Mudança» que tem lugar na Universidade de Évora, nos dias 26, 27 e 28 de Setembro de 2012. O Primeiro Encontro Nacional de História da Ciência teve lugar em 21 e 22 Julho de 2009, no seguimento ...


Comparing the impact of environmental factors during very high gravity brewing ...

Lima, Luís; Brandão, Tiago; Lima, Nelson; Teixeira, J. A.

The impact of the initial dissolved oxygen, fermentation temperature, wort concentration and yeast pitching rate on the major fermentation process responses were evaluated by full factorial design and statistical analysis by JMP 5.01 (SAS software) software. Fermentation trials were carried out in 2L-EBC tall tubes using an industrial lager brewing yeast strain. The yeast viability, ethanol production, apparent...


Saccharomyces cerevisiae brewing biomass as a promising source of nucleotides f...

Vieira, Elsa; Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Brandão, Tiago

[Abstract] ; [Resumo]


Monitorization of wort and beer proteolysis by size exclusion and reverse phase...

Moura, Cristina; Almeida, Tiago; Vieira, Elsa; Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Carvalho, Beatriz; Brandão, Tiago

[Abstract] ; [Resumo]


Evaluation of beer deterioration by gas chromatography–mass spectrometry/multiv...

Rodrigues, João A.; Barros, António S.; Carvalho, Beatriz; Brandão, Tiago; Gil, Ana M.; Ferreira, António C. Silva

Beer stability is a major concern for the brewing industry, as beer characteristics may be subject to significant changes during storage. This paper describes a novel non-targeted methodology for monitoring the chemical changes occurring in a lager beer exposed to accelerated aging (induced by thermal treatment: 18 days at 45 ◦C), using gas chromatography–mass spectrometry in tandem with multivariate analysis (...


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