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Variation of extractable compounds and lignin contents in wood fragments used i...

Anjos, O.; Carmona, C.; Caldeira, I.; Canas, S.

Aging systems of wine brandies have been a target of investigation to reduce the costs and aging time. In this study, the extractives and Klason lignin contents of wood fragments used in the aging of wine brandies in stainless steel tanks were evaluated. Two types of wood fragments, known as staves and tablets, and two wood botanical species, Limousin oak (Quercus robur L. from the Limousin region of France) an...


Influence of the kind of wood (chestnut and Limousin oak) in the extractives an...

Carmona, C.; Anjos, O.; Caldeira, I.; Canas, S.

Só está disponível o resumo da comunicação. ; Influence of the kind of wood (chestnut and Limousin oak) in the extractives and Klason lignin contents of wood fragments used in the ageing of wine brandies


Teores de metanol em aguardentes vínicas e bagaceiras portuguesas

Mota, D.; Luís, A.; Cerveira, O.; Anjos, O.; Canas, S.; Caldeira, I.

Comunicação apresentada no 8.º Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo que decorreu em Évora de 5 a 7 de Maio de 2010. ; O metanol é um álcool resultante da degradação das pectinas que ocorre durante o processo de fermentação do vinho e do bagaço, passando para a aguardente durante o processo de destilação. A tecnologia utilizada na preparação dos vinhos e dos bagaços condiciona o seu teor nos destilados. Por ...


Sensory and chemical modifications of wine brandy aged with chestnut and oak wood

Caldeira, I.; Anjos, O.; Portal, V.; Belchior, A.P.; Canas, S.

This work evaluated the sensorial and chemical modifications in brandy aged in presence of two types of wood fragments in comparison with a brandy aged in wooden barrels.


Envelhecimento acelerado de aguardentes vínicas na presença de fragmentos de ma...

Caldeira, I.; Anjos, O.; Portal, V.; Canas, S.

A tecnologia de envelhecimento tradicional, que consiste na colocação da aguardente vínica em vasilhas de madeira durante vários anos, é uma técnica morosa e onerosa. Assim, têm vindo a ser introduzidas e desenvolvidas novas técnicas, com o intuito de optimizar o processo e reduzir os custos. Uma dessas novas técnicas consiste em introduzir pedaços de madeira (aparas, toros ou outras formas) na bebida a envelhe...


Evaluation of wine brandies authenticity by the relationships between benzoic a...

Canas, S.; Quaresma, H.; Belchior, A.P.; Spranger, M.I.; Bruno de Sousa, R.

Data: 2004   |   Origem: Repositório da UTL

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