Ionizing radiation is used as an industrial process for different purposes: sterilization, disinfestation, increase food products shelf life or for materials modification. Each industrial use is preceded by a validation process, to study the impact of the radiation on the product characteristics. At Nuclear and Technological Campus, Portugal, an experimental gamma chamber with four Co-60 sources, with a total a...
Os fungos filamentosos, seres ubíquos na natureza, são muitas vezes parasitas de produtos alimentares, nomeadamente produtos agrícolas. A sua presença, embora encarada como natural, poderá não ser inócua, uma vez que alguns fungos são capazes de produzir compostos tóxicos, nomeadamente micotoxinas (e.g., aflatoxinas). As aflatoxinas, metabolito secundário produzido por Aspergillus flavus e Aspergillus parasitic...
Food irradiation is a process that has been regaining an increasing interest for different food products to increase shelf life, for disinfestation or sterilization, being an alternative processing food technology to meet food safety quality parameters. The development of ionizing radiation applications for industrial purposes in Portugal began near of 1982 with the support of the International Atomic Energy A...
O presente trabalho teve como objectivo comparar o tratamento de emulsões alimentares por radiação ionizante (e.g. radiação gama) com o tratamento térmico pasteurização. Para tal, foram avaliados parâmetros microbiológicos (e.g. caracterização da carga microbiana da fase aquosa e produto final), reológicos (e.g. viscosidade na fase aquosa e textura no produto final) e sensoriais (no produto final). Os resultado...
O presente trabalho teve como objectivo comparar o tratamento de emulsões alimentares por radiação ionizante (e.g. radiação gama) com o tratamento térmico pasteurização. Para tal, foram avaliados parâmetros microbiológicos (e.g. caracterização da carga microbiana da fase aquosa e produto final), reológicos (e.g. viscosidade na fase aquosa e textura no produto final) e sensoriais (no produto final). Os resultado...
The development of ionizing radiation pplications for Industrial purposes in Portugal began near of 1982 with the support of IAEA. The main steps to put forward prior to the implementation were the sitting and the design study in order to build up the facility. Subsequently, the main parameters to be achieved were the construction, the commissioning, the operation, the maintenance and the foreseen decommission...
Alternative technologies must be developed and implemented considering sanitation and preservation of eggs mainly for risk population. Food irradiation is an alternative to free Salmonella spp. and Campylobacter spp. eggs, as a low dose point to a safety assurance. This study presents the correlation between irradiation doses (0.5 kGy up to 5 kGy at dose rate of 1.0 kGy/h) and some of functional and nutritional...
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