Encontrados 10 documentos, a visualizar página 1 de 1

Ordenado por Data

Parâmetros físico-químicos e perfil de ácidos graxos da carne de bovinos Angus ...

Rossato,Lizandra Vercezi; Bressan,Maria Cristina; Rodrigues,Érika Cristina; Gama,Luis Telo da; Bessa,Rui José Branquinho; Alves,Susana Paula Almeida

Os objetivos neste trabalho foram avaliar as características de qualidade da carne, a composição centesimal e os componentes lipídicos (colesterol e ácidos graxos) do músculo longissimus thoracis de bovinos Angus (n=30) e Nelore (n=30) aos 36 meses de idade e com peso médio de carcaça de 250 kg terminados em pastagem. Os resultados de pH, luminosidade, teor de vermelho e perda de peso na cocção foram similares ...

Data: 2010   |   Origem: OASIS br

António da Silva Leite : criatividade e "moda" na música romântica portuense

Bessa, Rui Manuel Pereira da Silva

Este estudo pretende evidenciar a vida e obra de António da Silva Leite, compositor nascido no Porto em 1759 de uma família católica da média burguesia. Seguiu a carreira eclesiástica que veio a interromper quando era clérigo menor – in minoribus – e seguiu a carreira musical. Músico revelador de personalidade bem vincada, não hesitou em recorrer ao Tribunal Régio a pedir a nulidade de uma Ordem do Provisor do ...


Composição lipídica de carne bovina de grupos genéticos taurinos e zebuínos ter...

Rossato,Lizandra Vercezi; Bressan,Maria Cristina; Rodrigues,Érika Cristina; Carolino,Maria Inês Alves de Carvalho Martins; Bessa,Rui José Branquinho

O objetivo neste trabalho foi avaliar a composição em lipídeos totais, colesterol e ácidos graxos do músculo longissimus dorsi de bovinos Bos taurus (n=40) e Bos indicus (n=40) com 30 a 36 meses de idade e peso de carcaça entre 240 e 270 kg terminados em confinamento por 90 dias. Os resultados de lipídeos totais foram semelhantes entre os dois grupos. O nível de colesterol foi mais elevado em Bos indicus (66,95...

Data: 2009   |   Origem: OASIS br

Effects of grass silage and soybean meal supplementation on milk production and...

Rego, Oldemiro Aguiar do; Regalo, S. M. M.; Rosa, Henrique José Duarte; Alves, Susana Paula A.; Borba, Alfredo Emílio Silveira de; Bessa, Rui José B.

Copyright © American Dairy Science Association, 2008. ; The effects of supplementation with grass silage and replacement of some corn in the concentrate with soybean meal (SBM) on milk production, and milk fatty acid (FA) profiles were evaluated in a replicated 4 × 4 Latin square study using 16 dairy cows grazing pasture composed of ryegrass, Kentucky bluegrass, and white clover. Each experimental period laste...


Gamma irradiation effect on fatty acid composition and conjugated linoleic acid...

Alfaia, Cristina M. M.; Ribeiro, Paulo J. L.; Castro, Matilde L. F.; Bessa, Rui J. B.; Prates, José A. M.

Comunicação Oral. Congresso Nacional. Instituto Politécnico de Beja, Escola Superior Agrária de Beja ; The perception of quality and "healththiness" of food has become the most important factor for decision. ln meat, this aspect is largely related to its fat content and fatty acid composition. Some meat fatty acids play important roles in metabolism and human health. Recent interest in a minor group of fatty a...

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTL

Lipid composition and nutritional value of some meats with Protected Designatio...

Prates, José A. M.; Ribeiro, Verónica; Quaresma, Mário; Lourenço, Marta; Martins, Susana; Alves, Susana; Portugal, Ana; Castro, Matilde

Comunicação Oral ; Congresso Nacional. Instituto Politécnico de Beja, Escola Superior Agrária de Beja ; The aim of this work was to characterise and compare the lipid cQmposition (lípid and eholcsterol contents, fatty acid composition and conjugated linoleie acid isomers) and nutritiona! value (PUFA/SFA and n-6/n-3 ratios) of four Portuguese mea!s with Protceted Designation of Origin (POO; Camalentejana-PDO b...

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTL

Characterization of collagen and fatty acid composition of “Carne Mirandesa-PDO...

Galvão, Lurdes; Moreira, Olga; Bessa, Rui; Alves, S.P.; Sousa, Fernando Ruivo de; Ribeiro, José Ramalho; Alves, Virgílio

The objective of this study was to evaluate chemical parameters related to meat quality, contributing to a better characterization of “Carne Mirandesa-PDO” veal. This study was made in three farms, from the Northeast region of Portugal (PG, FA1 and FA2), where calves were raised permanently indoors, nurse from their dams overnight, and fed with hay and concentrate made with local ingredients and soybean meal. T...

Data: 2006   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

The effects of supplementation with sunflower and soybean oils on the fatty aci...

Rego, Oldemiro Aguiar do; Rosa, Henrique José Duarte; Portugal, Paula V.; Franco, Tiago; Vouzela, Carlos Fernando Mimoso

Copyright © INRA, EDP Sciences, 2005. ; The objective of this study was to observe the effect of supplementation with vegetable oils (VO) on the fatty acid profiles and conjugated linoleic acid (CLA) content of milk fat. Twelve dairy cows in mid lactation fed on pasture were blocked by body weight, milk production and days in lactation and randomly allocated from blocks to 3 treatments repeated in a Latin squa...


Effect of diet on the fatty acid pattern of milk from dairy cows

Rego, Oldemiro Aguiar do; Portugal, Paula V.; Sousa, Marisa B.; Rosa, Henrique José Duarte; Vouzela, Carlos Fernando Mimoso

Copyright © INRA, EDP Sciences, 2004. ; Twelve dairy cows 130 days in milk were sorted by milk production and body weight and assigned to three feeding regimens in a 3 × 3 Latin-square design, in order to study the effects of diet on milk fatty acid (FA) composition. The cows were fed a total mixed ration (TMR) consisting of corn silage (60%) and concentrate (40%) on dry matter basis, or grazed pasture, withou...


Vilancicos portugueses do século XIV ao XVIII

Bessa, Rui

A primeira intenção deste artigo é avivar o conhecimento do vilancico, género poético-musical que permaneceu, durante quase dois séculos, no esquecimento da História da Música nacional. Canção genuinamente peninsular, o vilancico português foi mesmo o género mais profusamente conhecido e executado em Portugal, nos séculos XV ao XVIII, e que teve enorme aceitação na Igreja, na corte, na nobreza e no povo. Apesar...


10 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data









Tipo de Documento






Recurso







Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia