Encontrados 4 documentos, a visualizar página 1 de 1

Ordenado por Data

Effects of coconut granular activated carbon pretreatment on membrane filtratio...

Silva, Flávia Vieira da; Yamaguchi, Natália Ueda; Lovato, Gilselaine Afonso; Silva, Fernando Alves da; Reis, Miria Hespanhol Miranda

This study evaluates the performance of a polymeric microfiltration membrane, as well as its combination with a coconut granular activated carbon (GAC) pretreatment, in a gravitational filtration module, to improve the quality of water destined to human consumption. The proposed membrane and adsorbent were thoroughly characterized using instrumental techniques, such as contact angle, Brunauer–Emmett–Teller) and...


Drinking water treatment in a gravimetric flow system with TiO2 coated membranes

Bergamasco, Rosangêla; Silva, Flávia Vieira da; Arakawa, Flávia Sayuri; Yamaguchi, Yamaguchi; Reis, Miria Hespanhol Miranda; Tavares, C. J.

This paper presents filtration results for drinking water treatment obtained with a commercial cellulose acetate membrane of 0.45 μm pore diameter, with and without TiO2 coating. The deposition of titanium dioxide thin films onto membrane surface was made by pulsed-frequency d.c. reactive magnetron sputtering at room temperature from a high purity Ti target in Ar/O2/N2 atmosphere, at different conditions for ca...


Application of modified membranes in drinking water treatment

Silva, Flávia Vieira da; Yamaguchi, Natália Ueda; Vieira, Angelica M. Salcedo; Amorim, M. T. Pessoa de; Tavares, C. J.; Tavares, Célia Regina Granhen


Estudo do efeito da adição de soro de queijo na qualidade sensorial do doce de ...

Madrona,Grasiele Scaramal; Zotarelli,Marta Fernanda; Bergamasco,Rosangela; Branco,Ivanise Guilherme

O presente trabalho teve como objetivo realizar uma avaliação do perfil sensorial de cinco amostras de doce de leite pastoso formuladas com diferentes concentrações de soro de queijo em pó ou in natura. Os atributos sensoriais avaliados foram aparência, aspecto geral, cor, sabor, textura e intenção de compra. Os resultados foram analisados através de ANOVA e pelo teste de Tukey e mostraram que não houve diferen...

Data: 2009   |   Origem: OASIS br

4 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data




Tipo de Documento



Recurso



Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia