Encontrados 12 documentos, a visualizar página 1 de 2

Ordenado por Data

Evaluation of antibiotic susceptibility of Lactobacillus plantarum isolated fro...

Chaves, A.; Fernandes, M.H.; Fernandes, M.J.; Elias, Miguel; Barreto, A.S.; Fraqueza, M.J.

Nowadays the use of fermentative microbiota in food products is researched in order to confer protection to the products and furnish health benefits to consumers The aim of this work was to evaluate antibiotics susceptibility of Lactobacillus plantarum isolated from fermented traditional meat products in order to select them to be used as starters or protective bacteria on fermented meat products. The susceptib...


PORTUGUESE TRADITIONAL SAUSAGE, ALHEIRA, MADE WITH DIFFRENT MEAT: SENSORY EVALU...

Elias, Miguel; Mota, F.; Fraqueza, M.J.; Barreto, A.S.; Agulheiro-Santos, A.C.

At a portuguese traditional meat plant 6 different formulas were used to produce “alheira”, a portuguese traditional fermented sausage, from the north region, usually made with chopped meat from pork and poultry. Formulas were different only due to the type of meat (formula A - beef meat; formula B - poultry meat; formula C - Alentejano pig breed meat; formula D - Alentejano pig breed meat and beef meat; formul...


Selection of staphylococci strains isolated from a Portuguese traditional ferme...

Carvalho, L.; Fernandes, M.J.; Fernandes, H.; Semedo-Lemsaddek, T.; Elias, M.; Barreto, A.S.; Fraqueza, M.J.

In order to evaluate its potential use as starter cultures, 104 isolates of Staphylococcus spp. were obtained from sausages and different sampling environment points in workshops A and B, at southern region of Portugal. PCR amplification was carried out to confirm genus and species allocation. From workshop A, 47 isolates were staphylococci, the majority belonging to the specie S. equorum, while from workshop B...


Antibiotic Resistance and Virulence Factors among Enterococci Isolated from Cho...

Ribeiro, T; Oliveira, M; Fraqueza, M.J; Laukova, A; Elias, M; Tenreiro, R; Barreto, A.S; Semedo-Lemsaddek, T

Enterococci are ubiquitous microorganisms, found as part of the normal intestinal microbiota of many animals. They can be present in food products, for example, the Portuguese dry fermented sausage chourico. Twenty enterococci were isolated from chourico in two processing units; after identification and typification by conventional-molecular methods, the isolates were screened for virulence factors and antibiot...


Growth inhibition of bacterial isolates recovered from two types of Portuguese ...

Matos, T.J.S.; Bruno-Soares, A.; Jensen, B.B.; Barreto, A.S.; Hojberg, O.

Potassium sorbate (PS), sodium benzoate (SB) and methyl p-hydroxybenzoate (MHB) were investigated as surface treatments for their ability to inhibit the growth of 18 isolates of spoilage and pathogenic bacteria from two types of Portuguese dry smoked sausages (Chouric o). MHB significantly inhibited the growth rate of 12 of the isolates (p < 0.05) whereas no effect was observed for four isolates of lactic acid ...

Data: 2008   |   Origem: Repositório da UTL

Deterioracão da carne de peru embalada em aerobiose e em atmosfera modificada s...

Fraqueza, M.J.; Ferreira, M.C.; Barreto, A.S.

8º Encontro de Química dos Alimentos. Congresso. Beja, Portugal. 4 – 7 Março 2007 ; Este estudo teve como objectivos a determinacão do prazo de validade de carne de peru de diferentes categorias de cor em aerobiose e atmosfera modificada e o estabelecimento de uma relacão entre a qualidade microbiológica da carne e o azoto básico volátil total (ABVT). Os peitos de carcaças de peru foram seleccionados através d...

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTL

Contribuição para a caracterização nutricional de alguns produtos de salsicharia

Fernandes, M.J.; Fraqueza, M.J.; Ferreira, M.C.; Fernandes, H.; Santos, P.; Barreto, A.S.

8º Encontro de Química dos Alimentos. Congresso. Beja, Portugal 4 – 7 Março 2007 ; O consumo de produtos de salsicharia é comum na dieta mediterrânica. No entanto, eles são tidos como alimentos de elevado valor calórico e o seu consumo tem sido associado a doenças do foro cardiovascular. A maioria dos produtos de salsicharia disponíveis no mercado, não apresenta informação nutricional, a qual seria um atributo...

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTL

Biogenic amines formation on light and dark colour turkey meat stored at 0ºC

Fraqueza, M.J.; Alfaia, C.M.; Ferreira, M.C.; Barreto, A.S.

XVIII European Symposium on the Quality of Poultry Meat. XII European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products. ; Simpósio. Praga, República Checa, 2 – 5 Setembro 2007

Data: 2007   |   Origem: Repositório da UTL

Segurança alimentar: um compromisso da sociedade

Barreto, A.S.

XVI Congresso de Zootecnia: Saber produzir, saber transformar. Castelo Branco, Portugal. 1 – 4 Novembro 2006 ; Comunicação ; A nova economia global impõe significativas alterações à indústria alimentar tendo em vista não só a manutenção da competitividade mas até a sua própria sobrevivência. Por seu lado, as alterações ocorridas no estilo de vida dos consumidores alteraram e criaram novos requisitos aos alime...

Data: 2006   |   Origem: Repositório da UTL

Caracterização do processo de fabrico do chouriço tradicional alentejano

Elias, M.; Fraqueza, M. J.; Barreto, A. S.

Artigo Publicado na Revista Portuguesa de Zootecnia ; Foi recolhida informação a partir de inquéritos presenciais realizados em 26 salsicharias instaladas no Alentejo a fim de caracterizar o processo de fabrico do chouriço tradicional alentejano. Abordaram-se alguns aspectos sócio-económicos, outros relacionados com as matérias-primas e o processamento. A quase totalidade dos fabricantes inquiridos utiliza, pa...

Data: 2006   |   Origem: Repositório da UTL

12 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data








Tipo de Documento




Recurso




Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia