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Trace element accumulation in anadromous sea lamprey spawners

Pedro, Sílvia; Caçador, Isabel; Quintella, Bernardo R.; Lança, Maria J.; Almeida, Pedro R.

The sea lamprey, Petromyzon marinus, is an anadromous cyclostome that occurs in the main Western Europe river basins draining to the Atlantic Ocean and considered a gastronomic delicacy in Portugal, Spain and France. The contamination profile of this species is fairly unknown as far as trace metals are concerned, with only a few studies dedicated to the subject. Trace elements concentration was analysed in musc...


Three new cryptic species of the lamprey genus Lampetra Bonnaterre, 1788 (Petro...

Mateus, Catarina; Alves, Judite; Quintella, Bernardo; Almeida, Pedro R.

The Iberian Peninsula is a repository for biodiversity, presenting high levels of endemism in both plants and animals. In this peninsular region, brook lampreys confined to small, isolated river basins evolved in allopatry giving rise to evolutionary lineages, as revealed by mitochondrial DNA markers. For a better understanding of the taxonomic status and relationships of Iberian populations of the genus Lampet...


Feeding strategy assessment through fatty acid profiles in muscles of adult sea...

Lança, Maria João; Machado, Maria; Ferreira, Rui; Alves-Pereira, Isabel; Quintella, Bernardo; Almeida, Pedro R.

The fatty acid signature of sea lamprey Petromyzon marinus (L.) muscle was used as a tool to detect feeding strategies used during the parasitic marine trophic phase of the species. Adult sea lampreys were collected near the mouth of six Portuguese rivers (Minho, Lima, Douro, Vouga, Mondego and Tagus) and muscle fatty acid profile was characterized. The analysis of fatty acid composition of muscle neutral lipid...


Perfil em ácidos gordos da carne de lampreia marinha (Petromyzon marinus, L.) d...

Lança, M.J.; Machado, A.M.; Almeida, Pedro R.

A carne de pescado deve corresponder às expectativas do consumidor no que se refere aos atributos de qualidade sanitária, organolética e nutritiva. Os lípidos são constituintes importantes dos alimentos na medida em que influenciam e determinam o aspeto sensorial do alimento, o sabor, o odor, a maciez, a suculência, a aparência e a sensação de saciedade após a refeição. Estes atributos estão especialmente relac...


Trace elements accumulation in the sea lamprey along the major hydrographic bas...

Pedro, Sílvia; Caçador, Isabel; Quintella, Bernardo; Lança, Maria J.; Ferreira, Rui; Alves-Pereira, Isabel; Almeida, Pedro R.

Trace elements accumulation in the sea lamprey along the major hydrographic basins of Portugal


Comparative ecology of the European eel, Anguilla anguilla (L.1758), in a large...

Costa, José Lino; Domingos, Isabel; Assis, Carlos A.; Almeida, Pedro R.; Moreira, Francisco; Feunten, Eric; Costa, Maria José

A total of 1,816 eels were sampled in 1988, from seven sampling areas. Four areas were located in brackish water and the remaining three were located in freshwater reaches of the Tagus river basin. Eels were more abundant in the middle estuary and decreased both in the upstream and in the downstream directions, with a predominance of males in higher density areas. Smaller individuals preferred more peripheral a...

Data: 2008   |   Origem: Repositório da UTL

Developments in fish telemetry

Almeida, Pedro R.; Quintella, B.R.; Costa, M.J.; Moore, A.

Freshwater and marine ecosystems continue to be the focus of significant environmental change associated with an expanding human population and a rapidly changing climate. Many organisms within these environments, and fish in particular, are susceptible to increasing pressures, ranging from exploitation to modifications and loss of habitat. In order to manage and conserve these populations and protect biodivers...


Peixes

Rogado, L.; Alexandrino, P.; Almeida, Pedro R.; Alves, J.; Bochechas, J.; Cortes, R.; Domingos, I.; Filipe, F.; Madeira, J.; Magalhães, F.

Foram elaboradas fichas de caracterização para as espécies classificadas como Criticamente em Perigo (CR), Em Perigo (EN), Vulnerável (VU), Quase Ameaçado (NT) e com Informação Insuficiente (DD). Quando apropriado, a ficha faz referência a subespécies e a populações distintas (populações mi- gradoras e residentes) de uma mesma espécie, que são alvo de avaliações separadas. Como tipo de ocorrência considera-se: ...


Livro Vermelho dos Vertebrados de Portugal

Cabral, M.J.; Almeida, J.; Almeida, Pedro R.; Dellinger, T,; Ferrand de Almeida, N.; Oliveira, M.E.; Palmeirim, J.M.; Queirós, A.I.; Rogado, L.

Os Livros Vermelhos têm sido reconhecidos, pelas entidades responsáveis pela conservação da natureza, as organizações não-governamentais, a co- munidade científica e os decisores de projectos com incidência no ordena- mento e gestão do território, como elementos de consulta e instrumento de apoio à tomada de decisão de inegável utilidade. Neles se indica o esta- tuto de ameaça das espécies selvagens, de acordo ...


Avaliação das necessidades em água doce do estuário do Guadiana (Portugal) com ...

Almeida, Pedro R.; Costa, M.J.; Costa, J.L.; Quintella, B.R.; Bettencourt, A.M.

The importance of the freshwater inflows to the estuarine and adjoining coastal waters fish communities are put in evidence and a relationship between the commercial fisheries landings and freshwater inflow is presented. For the period between 1988 and 2000, twenty-one different equations were obtained, relating fish catches landed at the Vila Real de Santo António harbor, and the freshwater flow of the River G...


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