Encontrados 6 documentos, a visualizar página 1 de 1

Ordenado por Data

Yeast diversity related with Touriga Nacional Grape variety

Duarte, Filomena; Teixeira, A.; Ramos, P.; Gomes, Ana Catarina; Schuller, Dorit; Alemão, F.; Costa, Ana Catarina Moreira da

The diversity of yeast species related with the grape variety Touriga Nacional was evaluated at four distinct vineyards of three Portuguese wine regions. Samples were collected 48 h after crushing, and when the loss of CO2 reached 70 g/L. Restriction profiles analysis of 26S rDNA region with the endonucleases HaeIII, CfoI, HinfI, ApaI and MseI was used to characterize the five hundred and nine isolates obtained...


A colecção de estirpes autóctones de Saccharomyces cerevisiae das principais re...

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Machado, Raul; Silva, Paulo; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Ramos, P.; Alemão, F.; Lima, Maria Teresa

Livro de Actas on-line em http://www.ateva.pt/8-simposio-de-vitivinicultura-do-alentejo/ ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, b...


A colecção de estirpes autóctones de Saccharomyces cerevisiae das principais re...

Vieira, E.; Neves, J. Drumonde; Machado, Raul; Silva, Paulo; Gomes, Ana Catarina; Sousa, Susana; Ramos, P.; Alemão, F.; Lima, Maria Teresa

Apresentação efectuada no "Simpósio de Vitivinicultura do Alentejo, 7, Évora, 2010" ; A levedura Saccharomyces cerevisiae é caracterizada por uma elevada variabilidade fenotípica, que está associada à ocorrência de estirpes em habitats naturais diversificados. Em trabalhos anteriores, demonstrámos a elevada diversidade de estirpes isoladas a partir de ambientes vitivinícolas na Região dos Vinhos Verdes, bem co...


Populational analysis of Saccharomyces cerevisiae strains from different appell...

Pereira, Leonor; Machado, Sofia; Ramos, P.; Alemão, F.; Gomes, P.; Sousa, S.; Santos, Manuel A. S.; Duarte, F. L.; Casal, Margarida; Schuller, Dorit

Comunicação oral, apresentada por Dorit Schuller ; The objective of the present study was to evaluate populational relationships among Saccharomyces cerevisiae strains isolated from some of the Portuguese most important grapevine varieties in different appellations of origin, using polymorphic microsatellites. One hundred ninety two grape samples were collected during the 2006 and 2007 harvest season in the ...


Microsatellite analysis reveals populational structures of saccharomyces cerevi...

Pereira, Leonor; Duarte, Ricardo Franco; Ramos, P.; Alemão, F.; Gomes, P.; Sousa, S.; Santos, Manuel A. S.; Duarte, F. L.; Casal, Margarida

The objective of the present study was to evaluate populational relationships among <i>Saccharomyces cerevisiae</i> strains isolated from some of the Portuguese most important grapevine varieties in different appellations of origin, using polymorphic microsatellites. One hundred ninety two grape samples were collected during the 2006 and 2007 harvest season in the Vinho Verde (grape varieties: Arinto, Alvarin...


Comparison of Saccharomyces cerevisiae populations from different appellations ...

Pereira, Leonor; Machado, Sofia; Ramos, P.; Alemão, F.; Gomes, P.; Sousa, S.; Santos, Manuel A. S.; Duarte, F. L.; Casal, Margarida; Schuller, Dorit

One hundred ninety two grape samples were collected during the 2006 harvest season in the Vinho Verde (grape varieties: Arinto, Alvarinho, Avesso, Loureiro, Touriga Nacional) Bairrada (grape varieties: Arinto, Baga, Castelão Francês, Maria Gomes, Touriga Nacional) Alentejo (grape varieties, Aragonês, Trincadeira, Touriga Nacional), Terras do Sado (grape variety Castelão) Bucelas (grape variety Arinto) and Estre...


6 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data





Tipo de Documento



Recurso


Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia