Encontrados 77 documentos, a visualizar página 1 de 8

Ordenado por Data

The evolution and current status of organic beekeeping in Portugal

Gomes, Mário; Cabo, Paula; Dias, L.G.; Casaca, João; Gonçalves, Manuel; Vilas-Boas, Miguel

The Portuguese beekeeping sector is one of the most resilient and persistent farming activities in the last decade. In the last five years, the figures reveal a counter cycle behavior with an increment in the number of colonies, apiaries and beekeepers, as shown in the National Beekeeping Program: there are 16.403 beekeepers with a total of 550.757 colonies. Following the same positive trend, the conversion fro...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Chemical and biological characterization of Portuguese própolis using thin-laye...

Estevinho, Leticia M.; Paula, Vanessa Marina Branco; Dias, L.G.

Propolis is a resinous substance obtained by honey bees Apis mellifera, a product considered "natural an8bio8c" which plays an important role in defending the hive, protec8ng it from microorganisms, fungi, bacteria and viruses. This product has a large variety of compounds in its composi8on, giving greater emphasis to the phenolic compounds, which are a>ributed strong an8oxidant and an8microbial ac8vi8es. The m...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Vantagens e dificuldades da apicultura Portuguesa em modo de produção biológico

Gomes, Mário; Dias, L.G.; Cabo, Paula; Vilas-Boas, Miguel; Casaca, João

Em Portugal, segundo dados oficiais de 2010 da Direção Geral de Alimentação e Veterinária, a apicultura em Portugal é realizada por 17.291 apicultores com um total de 562.557 colonias. Estes números incluem um número reduzido de 119 operadores registados no modo de produção biológico, com um total de 15.927 colonias. A atividade apícola em modo de produção biológico em Portugal esta assim muito abaixo de outros...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

A apicultura em modo de produção biológico: identificação dos principais entrav...

Cabo, Paula; Casaca, Mário; Dias, L.G.; Vilas-Boas, Miguel

A apicultura é uma atividade importante, considerada estratégia para o desenvolvimento sustentável do território pela notável ação que desempenha no mundo rural e no meio ambiente. É uma atividade conservadora, de fácil manutenção, de baixo custo inicial em relação às demais atividades agropecuárias, e uma das poucas no ramo da agropecuária que preenche os requisitos base da sustentabilidade: (a) o económico, p...

Data: 2013   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Determination of 2,4,6-trichloroanisole by cyclic voltammetry

Freitas, Patrícia; Dias, L.G.; Peres, António M.; Castro, Luís M.; Veloso, Ana C.A.

The electrochemical reduction of 2,4,6-trichloroanisole (TCA), a chlorinated arene with electron-donating substituents, was evaluated by cyclic voltammetry (CV). TCA is a major concern for the winery industry since it is related with “cork taint”, a wine defect. The results obtained showed that CV could be used to detect and quantify TCA in standard solutions. Linear relationships could be set between the curre...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Trade barriers and economic impact of organic beekeeping in Portugal

Gomes, Mário; Casaca, João; Cabo, Paula; Dias, L.G.; Vilas-Boas, Miguel

In Portugal, according to the official data provided by the Portuguese Veterinary Authority), available in the Report of the National Beekeeping Program 2010, beekeeping is carried out by 17.291 beekeepers, which own a total of 562.557 colonies. According to the Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) this represents only 3,6% of the economic value of the Portuguese organic production, given that only ...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

BIOIMPACT- Impacto económico e fronteiras comerciais da apicultura em modo de p...

Gomes, Mário; Casaca, João; Cabo, Paula; Dias, L.G.; Vilas-Boas, Miguel

Em Portugal, segundo dados oficiais fornecidos pela Direção Geral de Alimentação e Veterinária (DGAV), disponíveis no Relatório do Programo Apícola Nacional de 2010, a apicultura em Portugal é realizada por 17.291 apicultores com um total de 562.557 colónias. Estes números integram apenas 119 operadores registados no modo de produção biológico, com um total de 15.927 colónias. A apicultura em modo de produção b...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Determinação de ácido ascórbico e ácido acetilsalicílico em formulações comerci...

Gomes, Cláudia; Gonçalves, Cristina; Borlido, Diana; Batista, Marta; Teixeira, Tatiana; Dias, L.G.; Pereira, Olívia R.

A língua electrónica (LE) é um sistema de multi-sensores de sensibilidade cruzada, vocacionado para mimetizar o paladar humano e, por isso, uma ferramenta importante de auxílio à análise sensorial. Uma das possíveis aplicações na área farmacêutica é no teste de sabor dos medicamentos, por exemplo, na supressão do gosto amargo dos medicamentos por adição de substâncias doces, pois os aspectos sensoriais das form...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Analysis of honey main sugars by size-exclusion chromatography

Sousa, Mara E.B.C.; Peres, António M.; Dias, L.G.; Morais, Jorge Sá; Estevinho, Leticia M.; Machado, Adélio

The main constituents of honey are sugars, mainly the monosaccharides fructose and glucose (reducing sugars), which account for 80% of the total mass, while the disaccharides (especially sucrose and maltose) represent 10%. In general, fructose predominates (giving a sweeter taste to honey than sucrose), although, in some honeys, glucose (that assigns a less sweet taste than sucrose but more than maltose) may be...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

Propolis: antimicrobial activity, phenolic compounds and role in the inflammation

Pereira, Ana Paula; Dias, L.G.; Silva, João Carlos; Estevinho, Leticia M.

Propolis is a beehive product prepared by bees of the Apis mellifera species, using resinous substances collected from various plants. These substances are mixed with β-glycosidase enzyme of their saliva, partially digested and added to bee wax to form the final product. In the present study, it was evaluated the antimicrobial activity against multi-resistant microorganisms and the anti-inflammatory activity, a...

Data: 2012   |   Origem: Biblioteca Digital do IPB

77 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data











Tipo de Documento





Recurso


Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia