Encontrados 98 documentos, a visualizar página 1 de 10

Ordenado por Data

Effect of Saccharomyces cerevisiae cells immobilisation on mead production

Pereira, A. P.; Ferreira, A. Mendes; Oliveira, J. M.; Estevinho, L .M.; Faia, A. Mendes

Mead is a traditional alcoholic beverage obtained by the fermentation of diluted honey performed by yeasts. In this work the potential of application of immobilised yeast cells on single-layer Ca-alginate or double-layer alginateechitosan for mead production was assessed for the first time. The meads produced either with entrapped or free cells were evaluated in terms of quality and aroma profile. The immobilis...


Measuring kidney transplantation activity

Lima, Bruno A.; Mendes, Miguel; Alves, Helena

[ENG] Kidney allocation from cadaveric donors must balance two main principles: medical utility and justice. The principle of medical benefit is gauged by maximizing efficiency in the use of organs and the principle of justice by its effectiveness, ensuring that all patients have a reasonable opportunity of transplantation. In this paper we present some metrics that, when applied to candidates for kidney transp...


Perfuração Idiopática da Via Biliar: Uma Causa Rara de Colestase Neonatal

Cabral, Alexandra; Gonçalves, Isabel; Lopes, M.ª Francelina; António, A. Mendes

Apresenta-se o caso de uma criança do sexo masculino com icterícia e distensão abdominal, com início na segunda semana de vida. Observado às 7 semanas, tinha um quadro de colestase associado a ascite e desnutrição.Laboratorialmente havia marcada elevação das enzimas da via biliar, contrastando com uma citólise discreta. A cintigrafia excluiu atrésia das vias biliares. A paracentese revelou uma ascite biliar.Col...

Data: 2014   |   Origem: Acta Pediátrica Portuguesa

Metodologia de Diagnóstico e Controlo de Evolução da Hepatite Aguda na Criança

Medina, Margarida; Dias, Jorge Amil; António, A. Mendes; Brandão, A. Nogueira; Cabral, José; Rocha, M. Herculano; Gomes, J. Lourenço; Gonçalves, Isabel

Data: 2014   |   Origem: Acta Pediátrica Portuguesa

Interpretation of gravity data to delineate structural features connected to lo...

Represas, Patrícia; Santos, F. A. Monteiro; Ribeiro, José; Ribeiro, Joana A.; Almeida, Eugénio P.; Gonçalves, Rui; Moreira, Mário; Victor, L. A. Mendes

Data: 2013   |   Origem: Repositório do LNEG

Antenatal detection of single umbilical artery: what does it mean?

Ferreira, V.; Vaz, I.; Reis, A.; Mendes, M.J.; Rodrigues, M.C.

ABSTRACT Introduction: The presence of a single umbilical artery (SUA) is recognised as a soft marker for congenital anomalies, aneuploidy, earlier delivery and intra-uterine growth restriction and/or low birth weight. The aim of this study was to assess the incidence of SUA in a selected population. And secondly, to examine the clinical significance of this soft marker. Material and methods: A retrospective an...


Assimetria motora inicial e sintomas não motores na Doença de Parkinson

Gonçalves, A.; Mendes, A.; Vila-Chã, N.; Moreira, I.; Lima, A.; Cavaco, S.


Avaliação da hiperalgesia em relação com a administração peri-operatória de opi...

Brás, A.; Carvalho, A.; Carvalho, C.; Carvalho, M.; Dias, J.; Duarte, A.; Mendes, D.; Mendes, T.; Mesquita, M.; Pinto, A.; Santos, A.; Alves, S.


STOP Quedas: Programa de Gestão e Controlo das Quedas de Doentes em Ambiente Ho...

Ramos, S; Fragata, J; Barata, F; Bordalo, I; Lage, J; Marinho, A; Mendes, C; Paes Duarte, A; Tavares, L; Timóteo, AT; Trindade, L

As quedas têm um impacto na morbilidade e na qualidade de vida do doente, contribuindo para o aumento dos custos dos cuidados de saúde. Dos múltiplos fatores que podem contribuir para as quedas, destaca-se a idade (acima dos 65 anos), o estado mental, a medicação que o doente está a tomar, história de queda anterior e fatores ambientais. O Centro Hospitalar de Lisboa Central no âmbito da Gestão do Risco monitor...


High-cell-density fermentation of Saccharomyces cerevisiae for the optimisation...

Pereira, A. P.; Ferreira, A. Mendes; Oliveira, J. M.; Estevinho, L. M.; Faia, A. Mendes

Mead is a traditional drink that contains 8 % and 18 % (v/v) of ethanol, resulting from the alcoholic fermentation of diluted honey by yeasts. Mead fermentation is a time-consuming process and the quality of the final product is highly variable. Therefore, the present investigation had two main objectives: first, to determine the adequate inoculum size of two commercial wine-making strains of Saccharomyces cere...


98 Resultados

Texto Pesquisado

Refinar resultados

Autor











Data











Tipo de Documento






Recurso











Assunto















    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia