Detalhes do Documento

Cinética de impregnação/evaporação e transferência de compostos fenólicos da ma...

Autor(es): Sousa, Raul Bruno de cv logo 1 ; Canas, Sara cv logo 2 ; Belchior, A. Pedro cv logo 3 ; Mateus, Ana M. cv logo 4 ; Spranger, Maria Isabel cv logo 5

Data: 2002

Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/10400.5/957

Origem: Repositório da UTL

Assunto(s): brandy; wood; ageing; impregnation; aguardente; envelhecimento; madeira; composto fenolico


Descrição
An essay was carried out under model conditions, simulating the natural ageing of brandies in 250dm3 wooden barrels, to study the kinetics of impregnation/evaporation of brandy and the release of phenolic compounds from wood into brandy. The influence of wood botanical species (Limousin oak and portuguese chestnut), toasting level (light and strong)and ageing time (0, 42 and 250 days) was investigated. In paralell, a reduced essay with red wine was made to compare the kinetics of impregnation/evaporation of wine and brandy.
Tipo de Documento Artigo
Idioma Português
delicious logo  facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
degois logo
mendeley logo

Documentos Relacionados



    Financiadores do RCAAP

Fundação para a Ciência e a Tecnologia Universidade do Minho   Governo Português Ministério da Educação e Ciência Programa Operacional da Sociedade do Conhecimento União Europeia