Autor(es):
Calado, Thalita
; Abrunhosa, Luís
; Venâncio, Armando
Data: 2011
Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/1822/16174
Origem: RepositóriUM - Universidade do Minho
Assunto(s): Wine; Ochratoxin A; Fumonisins
Descrição
Studies were conducted between 2001 and 2003 to evaluate the incidence of ochratoxigenic
strains in Portuguese wine-grapes. At that time, the main responsible for ochratoxin A
production in grapes were found to be Aspergillus carbonarius with a production mean of
1.13 mg/kg and some strains from the Aspergillus niger aggregate with a production mean of
0.14 mg/kg. At that time also, all the black aspergilli isolates were preserved in glycerol and
stored at -80 ºC. Since recently A. niger was reported as a producer of the mycotoxin
fumonisin B2, its levels produced by black aspergilli isolates from the Portuguese grapes were
investigated. Approximately 29% of A. niger aggregate strains were found to produce it
between 0.003–6.0 mg/kg with a mean of 0.66 mg/kg and only 6% produced more than
1 mg/kg. The incidence and distribution of fumonisinogenic strains among five Portuguese
wine-regions is also presented and correlated with data of the ochratoxigenic ones. A incidência em Portugal de fungos filamentosos produtores de ocratoxina A em uvas para a
produção de vinho foi avaliada entre os anos de 2001 a 2003. Nessa altura, o produtor mais
frequente nas uvas foi a espécie Aspergillus carbonarius, com uma produção média em
laboratório de 1,13 mg/kg, e algumas estirpes do agregado Aspergillus niger, com uma
produção média em laboratório de 0,14 mg/kg. Todas as estirpes de Aspergillus negros então
isoladas foram conservadas a -80 ºC. Recentemente, estirpes de Aspergillus niger foram
descritas como produtores de fumonisina B2, pelo que a produção desta outra micotoxina foi
verificada nas cerca de 700 estirpes conservadas. Aproximadamente 29% das estirpes do
agregado A. niger produziram fumonisina B2, com produção em laboratório entre 0,003 a
6,0 mg/kg, sendo que apenas 6% produziram mais de 1 mg/kg. A incidência e a distribuição
destas estirpes micotoxigénicas será apresentada e discutida.