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Improvement of the Embalming Perfusion Method: The Innovation and the Results b...


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Embalming is a chemical process that aims the preservation and sanitization of the human body indefinitely. The technique of embalm­ing is an important tool in teaching and research in anatomy enabling the preservation of cadaveric material in good conditions (lessen­ing any significant structural changes and maintaining the natural appearance). This article presents the results of embalmed cadavers in the course of arterial perfusion, through the use of a perfusion machine, particularly designed to this objective, and which allows the control of the embalming fluid injection process. The influence of this technique and the optimization of its parameters on the final quality of embalming were evaluated by sequential histological analysis of the cadaveric tissues using an original method of classification of samples collected from 17 deceased corpses of the Corpses Donation Office of the Department of Anatomy of Faculdade de Ciências Médicas from Universidade Nova de Lisboa, subject to the embalming technique developed in the Department. We concluded that, with this method, there is a decrease of the decomposition process at the time of embalming, which is effective at long term (over a year), requiring merely the maintenance of the body at low temperatures (4° C) and it is possible to observe that the tissue best preserved over time is muscle, showing a conservation considered optimal. O embalsamamento é um processo químico que visa a preservação e sanitização do corpo humano por tempo indefinido. A técnica de embalsamamento é uma ferramenta importante no ensino e investigação em Anatomia viabilizando a conservação em boas condições de material cadavérico (minorando alterações estruturais significativas e mantendo a aparência natural). Este artigo reporta os resultados de embalsamamento de cadáveres obtidos por perfusão arterial, através da utilização de uma máquina de perfusão especialmente desenhada para o efeito. E que permite o controlo do processo de injecção de fluido de embalsamamento. A influência da técnica e a optimização dos seus parâmetros na qualidade final do embalsamamento foi avaliada através da análise histológicasequencial de tecidos cadavéricos e sua classificação por método original a partir de uma amostra de 17 cadáveres do Gabinete de Doação do Departamento de Anatomia da Faculdade de Ciências Médicas da Universidade Nova de Lisboa, sujeitos à técnica de embalsamamentodesenvolvida no Departamento. Concluímos que, com a utilização deste método, ocorre uma diminuição do processo de decomposição no momento do embalsamamento, o qual é eficaz a longo prazo (mais de um ano), exigindo apenas a manutenção do corpo a baixas temperaturas (4° C), sendo o músculo o tecido melhor preservado, com uma classificação considerada óptima.
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